Voor 15:00 besteld, morgen in huis
Altijd gratis verzending
Beoordeeld met een 8.5

Hoe wordt een katoenen T-shirt gemaakt?

Het dragen van katoenen T-shirts gebeurt al honderden jaren. Iedereen heeft er wel een in de kast hangen en we dragen ze naar verschillende gelegenheden. De meeste T-shirts worden gemaakt van katoen. Maar hoe gaat deze productie in zijn werk en wie helpt er precies aan mee?

Waar komt katoen vandaan?

Katoen komt van de katoenplant af, een zacht wit bolletje dat je zo van de plant af kunt plukken. Katoenplanten komen niet voor in Nederland, want zij houden naar warmte en zonlicht en zijn dus te vinden in tropische gebieden. Om een katoenplant te laten groeien is water nodig, één plant vraagt 500 milliliter water van de aarde, maar dan kan de katoenplant tot wel drie meter hoog worden. Niet zo gemakkelijk om te plukken, dus op de plantages groeien ze niet verder dan één meter.

Hoe wordt katoen gemaakt?

Zo eenvoudig als een bolletje katoen van de plant af trekken is het niet. De katoenplant bloeit één keer per jaar. Eerst wordt het een bloem, daarna een vrucht en pas daarna komt er een soort wattenbol op de plant. Wanneer de wattenbol is gevormd, wordt het katoen direct geplukt, anders kan het van de plant afwaaien. Het plukken van het katoen gaat tegenwoordig gelukkig veelal met machines. Één machine kan tot wel 80.000 kilo katoen op een dag oosten. De bolletjes gaan hierna naar de fabriek, waar zij worden verwerkt tot katoenvezels. Van katoenvezels naar katoendraad. Het gaat eigenlijk hetzelfde als het spinnen van wol; katoenvezels worden om elkaar gedraaid en zo ontstaan garen. Het gaar bepaald de kwaliteit van het stof.

Van katoen tot T-shirt

Om van katoen naar kleding te gaan, zijn nog een aantal stappen nodig. Het katoengaar wordt eerst omgetoverd tot grote lappen stof in de fabriek, dit gebeurt doormiddel van breimachines. Vervolgens gaan deze lappen stof door naar de snijmachines. Deze machines knippen het katoen in een lijf en mouwen. Naaisters zetten deze twee losse onderdelen in elkaar met behulp van een naaimachine en vanaf dat moment is jouw katoen T-shirt gemaakt.

Voordelen van katoenen kleding

Een T-shirt van katoen voelt natuurlijk aan op het lichaam en neemt daarnaast veel vocht op, zonder dat het shirt echt nat aanvoelt. Daarnaast is het gemakkelijk om een katoen shirt schoon te maken en het slijt niet snel, ook niet na meerdere wasbeurten. 

Benieuwd geworden naar een katoenen T-shirt? Bekijk dan de collectie van MWTS!

Ongeëvenaarde verhouding

Onze witte t-shirts blijven langer mooi. Beter voor jou. Beter voor de aarde.

Duurzame keuze

Al onze producten zijn geproduceerd op een Co2 neutrale productielocatie.

Standaard extra lang

Zodat het T-shirt blijft zitten waar het hoort: in je broek.

Een tweede huid

De stof van onze witte T-shirts is lekker zacht en het blijft zacht.

Maattabel

Original Boxershort
MaatTaille (cm)Lengte (cm)
S3431,4
M3632,2
L3833
XL4033,8
XXL4234,6