Voor 15:00 besteld, morgen in huis
Altijd gratis verzending
Beoordeeld met een 8.5

Was sorteren: Handleiding voor het wassen

Dit artikel legt uit hoe je op de juiste wijze was sorteren kunt om kleding te beschermen en schoon te houden. We behandelen het sorteren op kleur, stofsoort, type wasgoed, en temperatuur. Elk aspect speelt een cruciale rol in het behoud van je kleding, door efficiënt wassen mogelijk te maken.

Hoe sorteer je de was op de juiste manier?

Om de was correct te sorteren, scheid je eerst op kleur (wit, licht, en donker) en vervolgens op stofsoort (delicaat, zoals wol en zijde, tegenover robuuster, zoals katoen en denim). Dit beschermt de kwaliteit en kleur van je kleding.

1. Sorteren op kleur

Het sorteren van was op kleur is een belangrijke stap voordat je je kleding wast. Dit proces houdt in dat je het wasgoed verdeelt in verschillende stapels op basis van kleur. Gekleurd wasgoed scheid je van witte of lichte kledingstukken om kleuroverdracht en verkleuring te voorkomen. Donkere kleding was je apart om te zorgen dat de diepe kleuren niet afgeven op lichtere stoffen. Door deze methode te volgen, behoud je de originele kleur en kwaliteit van elk kledingstuk.

sorteren was

2. Sorteer de was op stofsoort

Het sorteren van was op stofsoorten is nodig voor het behoud van de kwaliteit van je kleding. Hieronder vind je hoe je dit aanpakt:

 • Katoen: Dit soort textiel was je op een hogere temperatuur. Katoenen items zijn duurzamer, maar het is goed om ze binnenstebuiten te wassen om kleuren te beschermen.
 • Polyester katoen: Deze mix is minder gevoelig voor krimpen en kreukelen dan puur katoen. Sorteer deze kledingstukken apart om ze op een gemiddelde temperatuur te wassen, wat helpt om de stof te beschermen.
 • Wol: Wol is een delicate stof die speciale zorg vereist. Wol moet op een speciaal wolprogramma of met de hand gewassen worden. Delicate kledingstukken van wol worden het best apart gehouden van ruwere textielen om beschadiging te voorkomen.
 • Synthetische stoffen: Deze categorie omvat materialen zoals polyester en nylon. Synthetische stoffen zijn bedoeld voor binnenstebuiten wassen op lage temperaturen om te voorkomen dat ze beschadigen of slijten. Sorteer delicaat wasgoed zoals lingerie of fijne synthetische stoffen apart.

Door wasgoed op deze manier te sorteren, zorg je ervoor dat elk kledingstuk de juiste behandeling krijgt, waardoor je kleding langer mooi blijft.

3. Sorteren op type wasgoed

Het sorteren op type wasgoed is een belangrijke stap om zowel je kleding als je wasmachine te beschermen. Door deze methode te volgen, voorkom je schade aan zowel je wasgoed als je machine:

 • Handdoeken en beddengoed: Deze items zijn zwaarder en was je het best samen, apart van lichtere kledingstukken. Dit voorkomt dat zwaardere stukken lichtere kleding beschadigen of overmatig kreukelen.
 • Sport- en zwemkleding: Sportkleding en zwemkleding zijn gemaakt van speciale synthetische materialen die specifieke wasvoorschriften vereisen. Door deze apart te wassen, voorkom je dat de elastische vezels beschadigen.
 • Fijne was: Delicate items zoals lingerie, zijden blouses of kleding met kant was je apart om te voorkomen dat ze tijdens het wasproces beschadigd raken door wrijving met ruwere materialen.
 • Zware kledingstukken: Denk hierbij aan spijkerbroeken en jassen. Deze was je het best apart om te voorkomen dat de harde stoffen andere, fijnere kledingstukken tijdens het wasproces beschadigen.

Door verschillende soorten wasgoed op deze manier te sorteren, maximaliseer je de effectiviteit van je wasbeurt en verleng je de levensduur van zowel je kleding als je wasmachine.

was sorteren op kleur

4. Sorteren op temperatuur

Het sorteren van wasgoed op temperatuur is belangrijk voor het behouden van de kwaliteit en kleur van je kleding. Hier volgt een uitleg voor de meest voorkomende wastemperaturen:

 • 30-40 graden: Dit is de ideale temperatuur voor het wassen van gekleurde was en licht vervuilde kleding. Kledingstukken die gemaakt zijn van delicate stoffen zoals wol of zijde en items met een lichte kleur die niet tegen hoge temperaturen kunnen, was je op deze temperatuur.
 • 60 graden: Geschikt voor handdoeken, beddengoed, en ondergoed. Deze temperatuur zorgt ervoor dat bacteriën en huisstofmijt effectief worden gedood, waardoor het perfect is voor wasgoed dat grondig gereinigd wordt voor hygiënische doeleinden.
 • 90 graden: Wordt zelden gebruikt, maar is geschikt voor zeer vuil wasgoed of wasgoed dat grondig gesteriliseerd moet worden. Deze hoge temperatuur kan gebruikt worden voor witte katoenen stoffen die zwaar bevuild zijn. Let op: langdurig gebruik van deze temperatuur is schadelijk voor je kleding en is energie-intensief.

Door je wasgoed te sorteren op de juiste temperatuur, zorg je ervoor dat je kleding effectief gereinigd wordt zonder schade aan te richten.

Moet ik nieuwe kleding altijd apart wassen?

Ja, het is het beste om nieuwe kleding altijd apart te wassen. Dit zorgt ervoor dat je kleding en nieuwe t-shirts langer mooi blijvem en het voorkomt dat kleuren afgeven op andere kledingstukken.

Ongeëvenaarde verhouding

Onze witte t-shirts blijven langer mooi. Beter voor jou. Beter voor de aarde.

Duurzame keuze

Al onze producten zijn geproduceerd op een Co2 neutrale productielocatie.

Standaard extra lang

Zodat het T-shirt blijft zitten waar het hoort: in je broek.

Een tweede huid

De stof van onze witte T-shirts is lekker zacht en het blijft zacht.

Maattabel

Original Boxershort
MaatTaille (cm)Lengte (cm)
S3431,4
M3632,2
L3833
XL4033,8
XXL4234,6