Voor 15:00 besteld, morgen in huis
Altijd gratis verzending
Beoordeeld met een 8.5

Shirts stinken na wassen: Voorkom een stinkgeur

Dit artikel legt uit waarom shirts soms stinken na het wassen en biedt oplossingen om dit te voorkomen. Slechte geuren ontstaan door bacteriën die niet volledig verwijderd worden, vooral als kleding vochtig blijft. We bespreken het belang van het regelmatig schoonmaken van de wasmachine om schimmel en stank te voorkomen, het gebruik van witte azijn om geurtjes te neutraliseren, en hoe lang je kleding kunt laten liggen zonder dat het gaat stinken.

Waarom stinken shirts na het wassen?

Shirts stinken na het wassen vaak door de aanwezigheid van bacteriën die niet volledig worden verwijderd tijdens het wasproces. Deze bacteriën voeden zich met zweet en huidcellen die op de stof achterblijven. Als shirts na het wassen nog vochtig blijven, zoals het geval kan zijn met natte handdoeken, creëert dit een ideale omgeving voor bacteriën en schimmels om te groeien, wat leidt tot een vieze geur.

Een onvoldoende hoeveelheid wasmiddel, te lage wastemperaturen of het te lang laten zitten van stinkend wasgoed in de wasmachine dragen ook bij aan het probleem. Het is belangrijk om kleding grondig te drogen en de wasmachine regelmatig schoon te maken om geurtjes te voorkomen.

shirts stinken na wassen

Hoe verwijder je de stinkgeur uit de kleding?

Om de stinkgeur uit kleding te verwijderen, voeg je een kopje witte azijn toe aan de was tijdens het wassen. Witte azijn helpt bij het neutraliseren van geurtjes en het doden van bacteriën. Was de bezwete kleding op de hoogst aanbevolen temperatuur die veilig is voor de stof. Na het wassen, laat je de kleding volledig drogen, bij voorkeur in de buitenlucht voor extra frisheid. Azijn is veilig voor de meeste stoffen en tast de kleur niet aan, maar het is altijd een goed idee om eerst een klein, onopvallend deel te testen.

Hoelang kun je kleding in de wasmand laten liggen?

Je kunt kleding idealiter niet langer dan 1 tot 2 dagen in de wasmand laten liggen om nare geurtjes te voorkomen. Vooral vochtige of bezwete kleding begint snel te ruiken als het te lang blijft liggen, omdat dit een broedplaats vormt voor bacteriën. Om geurproblemen te minimaliseren, is het aanbevolen om wasgoed regelmatig te wassen en niet te lang te wachten met het in de machine doen.

Hoelang kun je kleding in de wasmachine laten zitten?

Je kunt kleding idealiter niet langer dan 8 tot 12 uur in de wasmachine laten zitten na het wassen. Als je schone wasgoed te lang nat in de machine blijft, gaat het stinken, omdat vochtige omstandigheden de groei van bacteriën en schimmels bevorderen. Om te voorkomen dat je wasgoed stinkt na het wassen, is het belangrijk om het zo snel mogelijk na het wasprogramma te drogen.

shirt wassen

Maak de wasmachine zelf schoon

Het is belangrijk om je wasmachine regelmatig schoon te maken om schimmelvorming en daarmee een stinkende wasmachine te voorkomen. Schimmel en bacteriën hopen zich op in vochtige, donkere delen van de wasmachine, zoals de rubberen afdichting bij de deur en het wasmiddelbakje. Dit leidt tot een onaangename geur die overgaat op je heren of dames shirts. Volg deze stappen om je wasmachine schoon te houden:

  1. Maak de rubberen afdichting schoon: Veeg de rubberen afdichting aan de binnenkant van de deur van de wasmachine af met een doek gedrenkt in een mengsel van water en witte azijn om schimmel en resten te verwijderen.
  2. Reinig het wasmiddelbakje: Verwijder het wasmiddelbakje en maak het schoon met warm water en een borstel om zeepresten en schimmel te verwijderen.
  3. Draai een lege was met heet water: Voeg twee kopjes witte azijn toe aan de trommel en draai een lege was op het heetste programma. Azijn helpt bij het verwijderen van onaangename geuren en resten.
  4. Laat de deur open: Na het wassen, laat de deur van de wasmachine openstaan om de binnenkant te laten luchten en drogen. Dit vermindert de kans op schimmelgroei.

Door deze stappen regelmatig te volgen, voorkom je dat je wasmachine een bron van nare geurtjes wordt en zorg je ervoor dat je wasgoed fris en schoon blijft.

Juiste hoeveelheid wasmiddel gebruiken

Te weinig wasmiddel leidt tot een muffe geur omdat vuil en bacteriën niet volledig worden verwijderd. Dit voorkomt dat shirts na het wassen heerlijk ruikend en fris zijn. Het gebruik van de juiste hoeveelheid wasmiddel is essentieel voor schoon, fris ruikend wasgoed.

De juiste hoeveelheid wasmiddel hangt af van de grootte van de waslading, de mate van vervuiling en de hardheid van het water. Een algemene richtlijn is het volgen van de aanbevolen dosering op de verpakking van het wasmiddel. Voor een standaard waslading in een machine met gemiddelde waterhardheid gebruik je ongeveer 75 ml vloeibaar wasmiddel of een wasmiddelcapsule per wasbeurt. Bij sterk vervuild wasgoed of harder water kan deze hoeveelheid verhoogd worden.

Ongeëvenaarde verhouding

Onze witte t-shirts blijven langer mooi. Beter voor jou. Beter voor de aarde.

Duurzame keuze

Al onze producten zijn geproduceerd op een Co2 neutrale productielocatie.

Standaard extra lang

Zodat het T-shirt blijft zitten waar het hoort: in je broek.

Een tweede huid

De stof van onze witte T-shirts is lekker zacht en het blijft zacht.

Maattabel

Original Boxershort
MaatTaille (cm)Lengte (cm)
S3431,4
M3632,2
L3833
XL4033,8
XXL4234,6