Voor 15:00 besteld, morgen in huis
Altijd gratis verzending
Beoordeeld met een 8.5

Polyester shirt laten krimpen

Om een polyester shirt te laten krimpen, is blootstelling aan hitte tijdens het wassen en drogen belangrijk. Het proces vereist voorbereiding, zoals het controleren van het waslabel en het inspecteren van het shirt. Polyester krimpt door heet te wassen en te drogen, met optioneel strijken voor extra krimp. Voorkomen van krimp? Was in koud water en laat het polyester shirt aan de lucht drogen.

Wat veroorzaakt het krimpen van polyester?

Het krimpen van polyester in kledingstukken treedt voornamelijk op door blootstelling aan hoge temperaturen tijdens het wassen of drogen. Polyester is een synthetische stof die gevoelig is voor warmte. Wanneer een polyester kledingstuk wordt blootgesteld aan temperaturen die hoger zijn dan de aanbevolen was- of droogtemperatuur, kan de vezelstructuur van het materiaal veranderen, wat leidt tot krimpen. Dit proces is niet uniek voor polyester; veel stoffen krimpen onder invloed van hitte, maar synthetische vezels zoals polyester zijn bijzonder gevoelig vanwege hun plastic basiscomponenten.

polyester laten krimpen

Voorbereiding bij het krimpen van polyester

Bij het voorbereiden op het krimpen van polyester zijn er enkele belangrijke stappen die je volgt om ervoor te zorgen dat het proces zo veilig en effectief mogelijk verloopt:

 1. Etiketcontrole: Begin met het nauwkeurig controleren van het etiket van het polyester kledingstuk. Het etiket biedt belangrijke informatie over de maximale aanbevolen temperaturen voor wassen en drogen. Deze informatie is cruciaal om te voorkomen dat je het kledingstuk blootstelt aan te hoge temperaturen die het kunnen beschadigen.
 2. Bepalen van het doel: Beslis hoeveel je het kledingstuk wilt laten krimpen. Dit helpt bij het bepalen van de intensiteit en duur van de behandeling die nodig is. Houd er rekening mee dat polyester een synthetische stof is die niet zo veel krimpt als natuurlijke vezels zoals katoen.
 3. Inspectie van het kledingstuk: Onderzoek het kledingstuk zorgvuldig op eventuele bestaande schade of zwakke plekken. Het krimpproces kan bestaande problemen verergeren, dus het is belangrijk om te weten waar deze gebieden zich bevinden.
 4. Testen op een klein deel: Indien mogelijk, voer een krimp test uit op een klein, onopvallend deel van het kledingstuk. Dit geeft je een indicatie van hoe het materiaal zal reageren zonder het hele kledingstuk te riskeren.
 5. Voorbereiden van de ruimte: Zorg dat je een schone en opgeruimde werkruimte hebt, met voldoende ruimte om het kledingstuk te behandelen en te inspecteren voordat je met het eigenlijke krimpproces begint.

Door deze voorbereidingsstappen te volgen, zorg je ervoor dat je goed voorbereid bent op het veilig en effectief krimpen van polyester kledingstukken.

Hoe kan ik zelf polyester laten krimpen?

Om zelf polyester te laten krimpen, volg je deze stappen, rekening houdend met de verschillen tussen synthetische vezels en natuurlijke vezels:

 1. Was het polyester kledingstuk op de hoogst toegestane temperatuur volgens het waslabel. Synthetische vezels zoals polyester reageren anders op hitte dan natuurlijke vezels, maar krimpen bij hoge temperaturen enigszins.
 2. Gebruik een droger op een hoge temperatuurinstelling om het kledingstuk te drogen.
  De hitte zorgt dat polyester vezels krimpen. Blijf binnen de veiligheidsrichtlijnen om schade te voorkomen.
 3. Herhaal indien nodig.
  Als het kledingstuk na één cyclus niet voldoende is gekrompen, herhaal je het proces. Wees echter voorzichtig om oververhitting en schade te voorkomen.
 4. Strijk het kledingstuk op een lage tot middelhoge instelling met een beschermende doek ertussen, als extra methode om lichte krimp te induceren. Directe hitte moet vermeden worden om smelten of beschadigen van de synthetische vezels te voorkomen.

Hoe voorkom ik dat polyester krimpt?

Om te voorkomen dat polyester stof krimpt, was je het kledingstuk altijd in koud water. Koud water minimaliseert het risico op krimp, omdat hoge temperaturen de voornaamste oorzaak zijn van het krimpen van polyester.

polyester temperatuur krimpen

Drogen en strijken om polyester te laten krimpen

Na het heet wassen van het polyester shirt om krimp te bevorderen, laat je het aan de lucht drogen tot het vochtig maar niet volledig droog is. Dit helpt al enige krimp te initiëren zonder de stof te beschadigen. Vervolgens strijk je het shirt terwijl het nog licht vochtig is, gebruikmakend van een warme strijkijzerinstelling geschikt voor polyester. Dit proces van strijken helpt om de stof verder te laten krimpen. Zorg er tijdens het strijken voor dat je de stof niet oververhit, om schade te voorkomen.

Hoe was je polyester?

Polyester wassen doe je door de kledingstukken te sorteren en te wassen met koud of lauw water om krimpen te voorkomen, gebruikmakend van een mild wasmiddel en een fijnwasprogramma. Het is aan te raden om polyester kleding aan de lucht te laten drogen om de kwaliteit te behouden. Voor een mix van polyester en katoen, volg je de wasinstructies die het meest voorzichtig zijn om beide materialen te beschermen, en houd rekening met de mogelijkheid van krimpen bij katoen door de juiste temperatuur en droogmethode te kiezen.

Ongeëvenaarde verhouding

Onze witte t-shirts blijven langer mooi. Beter voor jou. Beter voor de aarde.

Duurzame keuze

Al onze producten zijn geproduceerd op een Co2 neutrale productielocatie.

Standaard extra lang

Zodat het T-shirt blijft zitten waar het hoort: in je broek.

Een tweede huid

De stof van onze witte T-shirts is lekker zacht en het blijft zacht.

Maattabel

Original Boxershort
MaatTaille (cm)Lengte (cm)
S3431,4
M3632,2
L3833
XL4033,8
XXL4234,6