Voor 15:00 besteld, morgen in huis
Altijd gratis verzending
Beoordeeld met een 8.5

Wassymbolen: Symbolen en wasprogramma’s

In dit artikel bespreken we het belang van wassymbolen voor het correct verzorgen van je kleding. Deze symbolen geven specifieke instructies voor het wassen, bleken, drogen, strijken, en chemisch reinigen van kledingstukken. We leggen uit welke symbolen er zijn voor elk van deze processen, wat je wel en niet moet doen, en wijzen op veelgemaakte fouten. Door deze richtlijnen te volgen, zorg je ervoor dat je kleding in optimale staat blijft en verleng je de levensduur ervan.

Basis wasvoorschriften

Volg altijd de waslabels voor wassen, bleken, drogen, strijken, en chemisch reinigen om je kleding correct te verzorgen en de levensduur te verlengen.

Symbolen voor het wassen

De symbolen voor het wassen op kledinglabels bieden belangrijke informatie over hoe een je een kledingstuk wast om beschadiging te voorkomen. Deze instructies specificeren de watertemperatuur, het type wasprogramma en of het item in de machine of met de hand gewassen wordt.

 • Een wastobbe symbool: Geeft aan dat het kledingstuk in de wasmachine gewassen wordt. Het aantal graden Celsius in of onder het symbool toont de maximale wastemperatuur.
 • Een wastobbe met een hand: Dit betekent dat het kledingstuk alleen met de hand gewassen wordt, bij een temperatuur die meestal niet hoger is dan 40 graden Celsius, om beschadiging te voorkomen.
 • Een wastobbe met een onderstreping: Een enkele onderstreping betekent dat een mild wasprogramma gebruikt wordt, met een lagere snelheid en minder centrifugeren, geschikt voor zwaardere stoffen of meer delicate items.
 • Een wastobbe met dubbele onderstreping: Duidt op het minst intensieve wasprogramma, vaak aangeduid als het wolwasprogramma of delicaat wasprogramma, voor zeer gevoelige stoffen.

Veelgemaakte fouten zijn het wassen van kleding op een te hoge temperatuur of het kiezen van een te intensief wasprogramma, wat leidt tot krimp, kleurverlies of beschadiging van je heren of dames T-shirt. Het negeren van het handwasadvies en toch in de machine wassen is ook een veelgemaakte fout die de levensduur van kledingstukken aanzienlijk verkort. Het is daarom belangrijk om altijd de wasinstructies op het label te volgen voor het beste onderhoud van je kleding.

wassymbolen

Symbolen voor het bleken

Bleeksymbolen op kledingetiketten geven aan of en hoe je een kledingstuk bleekt. Deze symbolen zijn belangrijk om te volgen om schade aan je kleding te voorkomen:

 • Driehoek: Dit symbool betekent dat bleken is toegestaan. Je kunt zowel chloorbleek als zuurstofbleek (poeder wasmiddelen met bleek) gebruiken. Het is veelzijdig en geschikt voor de meeste witte stoffen.
 • Driehoek met twee diagonale strepen: Alleen bleken met zuurstof is toegestaan. Vermijd chloorbleekmiddelen, aangezien deze te agressief zijn en de stof beschadigen. Dit symbool vind je op gekleurde kleding die tegen mildere bleek kan.
 • Driehoek met een kruis erdoor: Bleken is niet toegestaan. Het gebruik van enige vorm van bleekmiddel, inclusief poeder wasmiddelen met bleekcomponenten, beschadigt de stof ernstig.

Een veelgemaakte fout is het negeren van deze symbolen en toch bleek gebruiken op kleding waarvoor het niet bedoeld is, wat leidt tot onherstelbare schade zoals verkleuring of het zwakker worden van de stof. Altijd de instructies op het label volgen verzekert dat je kleding in goede staat blijft.

bleken symbolen

Symbolen voor het drogen

De symbolen voor het drogen op kledinglabels geven specifieke instructies over hoe je een kledingstuk veilig droogt. Deze symbolen zijn belangrijk om te voorkomen dat kleding krimpt, vervormt, of beschadigt tijdens het droogproces.

 • Een cirkel in een vierkant: betekent dat het kledingstuk in de droger kan. Als dit symbool twee stippen heeft, mag het op een normaal programma bij hoge temperatuur in de droger drogen. Eén stip suggereert een lager temperatuurprogramma voor delicate stoffen.
 • Een vierkant met een horizontale lijn erin: betekent dat je het kledingstuk moet laten drogen om uitrekken of vervormen te voorkomen. Een vierkant zonder extra symbolen duidt aan dat het kledingstuk in de lucht moet drogen, weg van direct zonlicht en warmtebronnen.

Veelgemaakte fouten zijn het negeren van deze symbolen, waardoor kledingstukken op te hoge temperaturen in de droger worden gedaan, wat leidt tot krimpen of beschadiging van de stof. Het is belangrijk om deze drooginstructies te volgen voor het behoud van de kwaliteit en vorm van je kleding.

drogen symbolen
drogen symbolen

Symbolen voor het strijken

De symbolen voor het strijken op kledinglabels geven de maximale strijktemperatuur aan en of strijken überhaupt is toegestaan.

 • Strijkijzer met geen stippen: Strijken is niet toegestaan. Dit komt vaak voor bij zeer gevoelige stoffen die kunnen smelten of vervormen.
 • Strijkijzer met één stip: Lage temperatuur strijken, tot 110°C, geschikt voor delicate stoffen zoals zijde of polyester.
 • Strijkijzer met twee stippen: Middelmatige temperatuur strijken, tot 150°C, ideaal voor wol en polyester blends.
 • Strijkijzer met drie stippen: Hoge temperatuur strijken, tot 200°C, bedoeld voor katoen en linnen.

Veelgemaakte fouten zijn het strijken van kledingstukken op een te hoge temperatuur, wat leidt tot verbrande of glimmende plekken, vooral bij delicate en gevoelige stoffen. Ook wordt vaak vergeten kleding binnenstebuiten te strijken om afdrukken en glans te voorkomen. Het is belangrijk deze symbolen te volgen om je kleding in optimale conditie te houden.

strijken symbolen

Symbolen voor professionele reiniging of chemische reiniging

De symbolen voor professionele reiniging of chemische reiniging op kledinglabels geven aan of een kledingstuk chemisch gereinigd moet worden en welke methode daarvoor gebruikt moet worden.

 • Een cirkel: Geeft aan dat chemische reiniging mogelijk is. Als dit symbool zichtbaar is, wordt professionele reiniging aanbevolen om beschadiging te voorkomen.
 • Een cirkel met een letter erin: De letter duidt het type chemische reinigingsvloeistof aan dat gebruikt moet worden. Dit is belangrijk voor de reiniger om te weten, aangezien sommige stoffen alleen met specifieke chemicaliën behandeld kunnen worden zonder beschadigd te raken.
 • Een cirkel met een streep onder: Dit betekent dat het kledingstuk met extra zorg moet worden gereinigd. Vaak is dit het geval bij meer delicate items.
 • Een cirkel met een kruis erdoor: Chemische reiniging is niet toegestaan. Het wassen van deze items in water of het zelf proberen te reinigen met chemicaliën leidt tot ernstige beschadiging.

Veelgemaakte fouten zijn het negeren van deze symbolen en het toch thuis wassen van kleding die chemisch gereinigd moet worden, wat resulteert in krimp, verlies van vorm, of zelfs volledige vernietiging van het kledingstuk. Het is daarom belangrijk om altijd de reinigingsinstructies op het label te volgen en bij twijfel voor professionele reiniging te kiezen.

chemisch reinigen symbolen
reiniging chemisch symbolen

Ongeëvenaarde verhouding

Onze witte t-shirts blijven langer mooi. Beter voor jou. Beter voor de aarde.

Duurzame keuze

Al onze producten zijn geproduceerd op een Co2 neutrale productielocatie.

Standaard extra lang

Zodat het T-shirt blijft zitten waar het hoort: in je broek.

Een tweede huid

De stof van onze witte T-shirts is lekker zacht en het blijft zacht.

Maattabel

Original Boxershort
MaatTaille (cm)Lengte (cm)
S3431,4
M3632,2
L3833
XL4033,8
XXL4234,6