Voor 15:00 besteld, morgen in huis
Altijd gratis verzending
Beoordeeld met een 8.5

Koud wasprogramma: Voordelen en economische impact

Een koud wasprogramma wast kleding op temperaturen onder de 30°C, wat energie bespaart en kleding beschermt. Het programma is ideaal voor delicate stoffen, vermindert CO2-uitstoot en chemische lozingen, maar is niet geschikt voor sterk vervuild wasgoed of wanneer hygiënisch wassen nodig is. Bij zulke gevallen is wassen op 60 graden of hoger aanbevolen. Het is belangrijk het juiste programma te kiezen voor optimale reiniging en stofbehoud.

Wat is een koud wasprogramma?

Een koud wasprogramma is een instelling op wasmachines die kleding wast op een lage temperatuur, meestal rond of onder de 30°C. Dit programma is bedoeld om delicaat textiel te beschermen en energie te besparen. Het juiste gebruik van een koud programma helpt om de vorm en kleur van kledingstukken te behouden en minimaliseert de impact op het milieu.

koud wasprogramma

Wat zijn de voordelen van koud wassen

De voordelen van koud wassen zijn onder meer:

  • Energiebesparing: Het verwarmen van water verbruikt veel energie; door op lage temperatuur te wassen, verlaag je het energieverbruik van de wasmachine aanzienlijk.
  • Behoud van kleding: Koud wassen is zachter voor stoffen en helpt de vorm en kleur van kleding langer te behouden.
  • Minder krimp: Door koud te wassen verklein je de kans op krimp van stoffen, wat vaak voorkomt bij hogere temperaturen.
  • Milieuvriendelijk: Minder energiegebruik betekent een lagere CO2-uitstoot, wat beter is voor het milieu.
  • Vermindering van chemicaliën: Bij lagere temperaturen lossen wasmiddelen minder snel op, wat resulteert in minder chemicaliën die vrijkomen in het milieu.
  • Kostenbesparing: Door de lagere energiekosten van het niet hoeven verwarmen van water, bespaar je op de lange termijn geld.

Economische impact van koud wassen

De economische impact van het wassen op een koude temperatuur is groot, vooral omdat het grootste deel van het energieverbruik van een wasmachine zit in het verwarmen van water. Door de temperatuur te verlagen, dalen de energiekosten voor huishoudens, wat leidt tot besparingen op de maandelijkse energierekening.

koud wasprogramma voor kleding

Dit heeft niet alleen een positief effect op de portemonnee van de consument, maar draagt ook bij aan energiebesparing op nationaal niveau, wat economisch voordelig is door een verminderde vraag naar energieproductie en de daarmee samenhangende kosten.

Wanneer moet je niet koud wassen?

Je moet niet koud wassen wanneer hygiënisch wassen noodzakelijk is, zoals bij sterk vervuild wasgoed of textiel dat ziektekiemen bevat, bijvoorbeeld beddengoed na ziekte. Voor deze items is warm wassen op minstens 60 graden aanbevolen om bacteriën en virussen te verwijderen. Ook is het belangrijk om het juiste wasprogramma te kiezen op basis van het soort wasgoed; bepaalde stoffen zoals zware katoenen handdoeken en vettige vlekken worden beter schoon bij hogere temperaturen.

Ander wasprogramma gebruiken

Voor donkere was is er een programma dat op lagere temperaturen wast om kleuren te behouden. Sportkleding, gemaakt van synthetische stoffen, heeft een programma dat geuren effectief verwijdert zonder de stof te beschadigen. Delicate stoffen profiteren van een handwasprogramma dat zacht reinigt om schade te voorkomen. Elk programma is ontworpen om de kleding optimaal te verzorgen.

Ongeëvenaarde verhouding

Onze witte t-shirts blijven langer mooi. Beter voor jou. Beter voor de aarde.

Duurzame keuze

Al onze producten zijn geproduceerd op een Co2 neutrale productielocatie.

Standaard extra lang

Zodat het T-shirt blijft zitten waar het hoort: in je broek.

Een tweede huid

De stof van onze witte T-shirts is lekker zacht en het blijft zacht.

Maattabel

Original Boxershort
MaatTaille (cm)Lengte (cm)
S3431,4
M3632,2
L3833
XL4033,8
XXL4234,6