Voor 15:00 besteld, morgen in huis
Altijd gratis verzending
Beoordeeld met een 8.5

Wasprogramma kiezen: Wat staat er op mijn wasmachine?

Dit artikel biedt een overzicht van verschillende wasprogramma’s, inclusief standaard en speciale programma’s zoals ‘Eco’. Het bevat praktische tips voor het kiezen van het juiste wasprogramma, zoals het controleren van waslabels en het sorteren van wasgoed. Verder worden opties voor het aanpassen van wasprogramma’s besproken, zoals de uitgestelde start en het later toevoegen van wasgoed. Deze informatie helpt je om het beste wasresultaat te bereiken met je wasmachine.

Standaard wasprogramma’s

Hier is een overzicht van standaard wasprogramma’s met bijbehorende uitleg:

 • Katoen: Geschikt voor stevige materialen zoals witte en gekleurde handdoeken. Dit programma gebruikt vaak een hogere temperatuur om grondig te reinigen.
 • Gemengde was/mix: Ideaal voor een lading met zowel witte als gekleurde kledingstukken die niet extreem vuil zijn.
 • Synthetisch / EasyCare / Anti-kreuk / Kreukherstellend: Ontworpen voor synthetische stoffen of gemengde materialen. Dit programma heeft lagere temperaturen en een mildere wasbeweging om kreuken te verminderen en delicate stukken te beschermen.
 • Eco 40-60: Dit is een energiezuinig programma geschikt voor normaal vervuilde katoenen en linnen kleding. Het combineert een lagere temperatuur met een langere wastijd om energie te besparen.
 • Eco katoen: Specifiek gericht op katoenen kledingstukken, gebruikt dit programma minder water en energie. Het is effectief voor minder vuile was.
 • Fijne was / delicaat / zijde: Voor zeer delicate stoffen en kledingstukken zoals zijde, lingerie en fijne blouses. Dit programma wast op een zeer zachte manier om beschadiging te voorkomen.
 • Spoelen / centrifugeren of zwieren / afpompen: Gebruikt om extra water uit wasgoed te verwijderen na het wassen. ‘Spoelen’ verwijdert wasmiddelresten, ‘centrifugeren’ of ‘zwieren’ vermindert de vochtigheid en ‘afpompen’ verwijdert het water uit de trommel.

Deze programma’s zijn afgestemd op verschillende soorten wasgoed om optimale reiniging te bieden, terwijl de kwaliteit van de stoffen behouden blijft.

standaard wasprogramma

Speciale wasprogramma’s

Hier volgt een lijst met speciale wasprogramma’s en hun uitleg, inclusief extra opties waar toepasbaar:

 • Kort programma / Quick / Speed / Express: Een snelle wascyclus voor licht vervuild wasgoed, ideaal als je snel schone kleding nodig hebt. Deze cyclus duurt meestal tussen de 15 en 30 minuten.
 • Voorwas: Een extra wascyclus voor het hoofdwasprogramma begint, bedoeld om hardnekkige vlekken te verwijderen of zeer vuile kleding voor te behandelen.
 • Machinereiniging / trommelreiniging: Specifiek ontworpen om de wasmachine schoon en vrij van opbouw van wasmiddelresten en geuren te houden. Dit programma gebruikt vaak een hoge temperatuur om de trommel hygiënisch te reinigen.
 • Impregneren / outdoor: Een programma dat speciaal is ontwikkeld voor het reinigen en waterdicht maken van outdoor- en sportkleding. Dit helpt de waterafstotende eigenschappen van de stof te behouden of te herstellen.
 • Allergie / hygiëne: Een intensief wasprogramma dat op hoge temperaturen wast om allergenen zoals huisstofmijt, pollen en dierenhaar te verwijderen.
 • Stoom: Maakt gebruik van stoom om kleding op te frissen en te ontkreuken zonder intensief wassen. Dit programma is ook nuttig voor het verminderen van allergenen en bacteriën.
 • Stil / nacht: Een programma dat minder geluid maakt, ideaal voor ’s nachts of in woonsituaties waarbij geluidsoverlast een probleem is. Dit programma kan langer duren, maar minimaliseert de verstoring.

Deze speciale programma’s bieden extra opties voor verschillende behoeften en situaties, van snel wassen tot diepgaande reiniging en verzorging van gevoelige materialen.

Tips voor het kiezen van het juiste wasprogramma

Hier zijn enkele tips om het juiste wasprogramma te kiezen voor het beste wasresultaat:

 • Controleer het waslabel: Kijk altijd naar het label in je kledingstukken voor specifieke wasinstructies. Dit helpt om de stof juist te behandelen en schade te voorkomen.
 • Sorteer je wasgoed: Scheid witte kleren van gekleurde en fijne stoffen van robuuste materialen. Dit voorkomt verkleuring en zorgt dat elk type kledingstuk met de juiste zorg wordt gewassen.
 • Gebruik een geschikt wasmiddel: Kies een wasmiddel dat past bij het type was en de kleur van je kledingstukken. Er zijn speciale wasmiddelen voor witte, gekleurde, zwarte en fijne was.
 • Kies het juiste programma voor kleine wasjes: Voor kleinere ladingen of minder vuile kleren kun je vaak een korter of zuiniger programma gebruiken om zowel energie als water te besparen.
 • Pas de temperatuur aan: Gebruik lagere temperaturen voor licht vervuilde was of delicaat materiaal. Hogere temperaturen zijn geschikt voor zeer vuile kleren of om bacteriën te doden.
 • Overweeg het gebruik van de voorwasoptie: Als je kledingstukken erg vuil zijn, kan een voorwas helpen om vlekken beter te verwijderen voordat het hoofdwasprogramma start.
 • Selecteer extra spoelbeurten bij allergieën: Als iemand in je huishouden allergisch is, helpt een extra spoelcyclus om wasmiddelresten grondiger uit de kleding te verwijderen.
 • Stel de centrifugesnelheid in op basis van het type kleding: Lagere snelheden zijn beter voor delicate stoffen, terwijl hogere snelheden effectiever zijn voor robuustere materialen en helpen sneller te drogen.

Door deze tips te volgen, zorg je ervoor dat je machine gewassen kledingstukken op de meest effectieve en zorgzame manier worden behandeld.

wasprogramma kiezen

Programma’s voor specifiek wasgoed

Voor specifiek wasgoed zoals jeans, donkere was, gordijnen en overhemden is het belangrijk om het juiste programma te kiezen om zowel de kwaliteit van de stoffen te behouden als het beste wasresultaat te bereiken. Hieronder vind je een omschrijving van de geschikte wasprogramma’s voor deze items:

 • Jeans: Gebruik een speciaal jeansprogramma dat ontworpen is om de kleur en de textuur van denim te behouden. Dit programma gebruikt vaak koud tot lauw water en een mildere wasbeweging om slijtage en kleurverlies te minimaliseren.
 • Donkere was: Kies een programma voor donkere of gekleurde was om het vervagen van donkere en heldere kleuren te voorkomen. Dit programma gebruikt koud water en beperkte centrifugesnelheid om kleuroverdracht en slijtage te verminderen.
 • Gordijnen: Voor gordijnen is het aan te raden om een programma te gebruiken dat speciaal is ontworpen voor delicate stoffen, vaak aangeduid als ‘fijne was’ of ‘delicaat’. Deze programma’s wassen op een zachte manier om te voorkomen dat het materiaal beschadigt of krimpt.
 • Overhemden: Voor overhemden is er vaak een specifiek overhemdenprogramma dat kreukels minimaliseert en ervoor zorgt dat de overhemden minder gestreken hoeven te worden na het wassen. Dit programma gebruikt een matige temperatuur en een zachtere centrifuge om kreuken te beperken en de kwaliteit van het overhemd te bewaren.

Het kiezen van het juiste programma voor specifiek wasgoed zorgt ervoor dat je kleding en andere stoffen optimaal worden gereinigd en verzorgd, wat de levensduur verlengt en de uitstraling verbeterd.

Opties voor het aanpassen van je wasprogramma

Om je wasprogramma’s optimaal af te stemmen op je specifieke behoeften, bieden moderne wasmachines diverse aanpasopties. Hier volgt een uitleg van de meest voorkomende opties:

 • Speed / Time / Turbo: Versnelt het wasproces, wat handig is als je snel schone kleding nodig hebt. Dit gaat ten koste van de energie-efficiëntie en vermindert het wasresultaat iets.
 • Eco / zuinig wassen: Dit programma is ontworpen om minder water en energie te gebruiken, wat beter is voor het milieu en helpt om je energierekening te verlagen. De wascyclus duurt hierdoor langer.
 • Extra spoelen / water: Voegt extra spoelgangen toe om wasmiddelresten beter uit de kleding te verwijderen, wat vooral nuttig is voor mensen met een gevoelige huid.
 • Extra stil: Deze optie vermindert het geluidsniveau tijdens het wassen, ideaal voor ’s nachts of in huishoudens waar lawaai een issue is.
 • Extra behoedzaam: Zorgt voor een zachtere behandeling van delicate kledingstukken om schade en slijtage te voorkomen. Dit is perfect voor fijne stoffen zoals zijde of fijn gebreid materiaal.
 • Antikreuk: Deze functie past de trommelbeweging aan om het aantal kreukels in de kleding te verminderen, waardoor strijken makkelijker of soms zelfs overbodig wordt.
 • Voorwas: Een voorafgaande wasbeurt die helpt om hardnekkige vlekken te verwijderen voordat het hoofdwasprogramma begint. Dit is ideaal voor zeer vuile was.
 • Toerental aanpassen: Hiermee kun je de snelheid van het centrifugeren aanpassen. Een lager toerental is zachter voor delicate kleding, terwijl een hoger toerental effectiever is voor het drogen van robuustere materialen.

Door deze aanpassingen te gebruiken, kun je de wasmachine optimaal afstemmen op je wasgoed, wat zorgt voor betere wasresultaten en meer gemak.

aanpassen wasprogramma

Wasprogramma met een uitgestelde start

De ‘uitgestelde start’ functie van je wasmachine laat je het wassen plannen op een moment dat jou uitkomt, zoals tijdens daluren voor lagere energiekosten. Stel deze functie eenvoudig in door het aantal uur uitstel op het bedieningspaneel te kiezen. Zorg dat de machine geladen is en het wasmiddel is toegevoegd voordat je de start instelt, zodat je efficiënt en zonder toezicht kunt wassen.

Later je wasgoed nog toevoegen

Het later toevoegen van wasgoed aan je wasprogramma kan bij veel moderne wasmachines. Als je merkt dat je iets vergeten bent, kun je het programma meestal pauzeren met een speciale knop. Wacht vervolgens tot de deur ontgrendelt, wat afhangt van het model en de waterstand in de machine. Na het toevoegen van de vergeten items, sluit je de deur weer en hervat je het programma.

Ongeëvenaarde verhouding

Onze witte t-shirts blijven langer mooi. Beter voor jou. Beter voor de aarde.

Duurzame keuze

Al onze producten zijn geproduceerd op een Co2 neutrale productielocatie.

Standaard extra lang

Zodat het T-shirt blijft zitten waar het hoort: in je broek.

Een tweede huid

De stof van onze witte T-shirts is lekker zacht en het blijft zacht.

Maattabel

Original Boxershort
MaatTaille (cm)Lengte (cm)
S3431,4
M3632,2
L3833
XL4033,8
XXL4234,6